foto Jonas Paulsson

fredag 1 juli 2011

Lofoten 2011, detta hände...


Lofoten blev bra. Tobjörn stog o kisade o låtsades inte känna igen mig, Stian bjöd inte på stormenyen, A3+ reporna gick inte att testa pga regn som tur var, ölen på cafeet var dyr. Men himla glad!!! Tre turer på Storpillaren blev det.

Första Försöket: Klättrade upp för Freya upp till A3+ repan. Allt gick i onsight. Petter gjorde en sån sjukt bra insats på den finaste och hårdaste repan visade det sig. Värsta dieder med full-on stem. Regnet låg i luften så det var inte så märkligt då vi fick börja fira ner.Petter följer på fjärde repan. Jättefin sak i tunt dieder. Gött va att jag under anmarschen sa till Petter att det jag kan e slabs. Gick åt helvete redan på andra repan då jag tillslut efter en timme typ satsade allt o kom till stand. Väldigt klantigt att jag inte noterat att det fanns en piton som man skulle klippa och alltså att jag klättrat helt fel. Petter la sen sin timme på en snuskig travers. Här kände vi oss riktigt snabba. Men sen gick det som smort.

Petter hänger på gu stand efter grymme prestation.
Så snyggt asso, verkligen bra kvalle också. Inget fras o sånt. Jag följer på krux-repan
...fortfarande följer jag

Där var det dax för min 8. Absolut inte 8, väldigt fin och lite brantare. Det e kul att leka med Petter, himla bra att bara köra sten/sax/påse om vem som ska börja från marken och sen bara byta på stand. Spännande, man får inte byta eller ge upp.And down we go- A3+ repan fick en liten snabb titt bara. Som tur regnade det kraftigt och vi slapp psyka upp för att testa det där (hade aldrig i livet kunnat aida mig upp, inte en chans). Men på något sätt nådde vi målet- vi friklättrade och hade kul upp på fantastisk sten.

Andra Försöket och Tredje lekte vi på Genus Locy, A2+, som Martin Jakobsson och Fredrik Rapp aidat upp för några år sen. Linjen kommer bli och är minst lika bra som Freya, kanske något bättre. Först lekte vi bara på hörnet som vi trodde/gissade på skulle bli kruxet. Super tunt och ett special-byte av hörn från storhyllan på Storpillaren.
Petter sätter iväg med oddsen 1/100 att han skall klara att onsighta. Tycker ändå det var modigt bettat. Bra insats med lite listklättring på väggen till vänster kom han upp. Kul att se Petter aida också. Sen var det min tur, kan inte grader med aid men det var inte svårt men fantastiskt jobbigt. 10 meter på 40 minuter eller så.



Följer upp för kruxpitchen från storhyllan. Diedret e svårt men möjligt, kanske en 9- totalt trodde vi.


fortfarande kruxpitchen...Petter följer andra repan från storhyllan. 35 m 8/8+(?) med krux på slutet.

Sen fick jag min lycka!!! Ledde iväg på nästa A2+ pitch. Osäker vad som skulle bli. Fint och bra säkrat med fantastisk balansig layback. Kom upp där jag trodde att stand snart skulle komma och lite rädsle-svett. Försökte bara släppa rädlsa och klättra, tillslut gick det men jag ramlade av. Två gånger. Tänkte att aida upp kanske var grejen men insåg att det inte skulle kunna ske med min bristande kunskap i området. Tredje försöket kom jag upp med skrik, de skrik jag älskar. Lite störigt för andra liksom men ohämmat och verkligt. Så skitsamma om någon stör sig, det va bara Hilde o Hanna som hörde runt hörnet på Storpillaren, och stackars Petter som hängde i ett hörn som en liten sill. Jag var såååå glad och nöjd där jag kom upp med handen till ett litet hål man inte kunde se som jag kunde göra en säker stand-plats. Nöjd att jag verkligen fick försöka. Petter följde stabilt och graciöst fram tills kruxet på slutet som stoppade även han två gånger. Sen hittade han något lurigt och kom upp till min fantastiska kluster-fuck till stand.

Nästa pitch va precis lika fin och lite lättare. Petter kruisade upp och jag följde glatt. Vi hade nu kommit till toppen av A3+ reporna. WEEEEE. Fusk. 60 meters topprepsklättring- första delen behöver 2 bultar för att det ska gå att friklättra enligt oss. Man kan liksom leka på areten upp t vänster om tunna sömmen. 60 meter går nog i två repor. 8 och sen 8/8+. Vi får kölla med Daniela och Robert Jasper va de säger om vi borrar upp. Också snacka med localsen om policys o så. Men hade väl varit värt med en hel fri-tur i 8 registret på Storpillaren. Den e ju så fin och aida e omöjligt ju och långsamt
Kolla linjen igen!!!! Oskar följer Petter. Kolla linjen igen, KOLLA!!!!!!

Hoppas någon annan åker dit och testar, annars kommer vi allafall tillbaka inom snar framtid. Helt värt det. Båda turerna kommer bli fantastiska, på perfekt granit.

Sen det viktigaste. Jag har köpt hus. 500 m från Häller. flyttar in imorgon. Sån dröm jag haft i 6-7 år. Nu e det klar. Ska sitta där o lyssna P1 o dricka folköl hela sommaren, innan Tromsö. Kom förbi. Vrångebäck 117.

2 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder! Riktigt inspirerande!

    SvaraRadera
  2. jamen det ser ju helt sjukt ut!!! Klättersuget rusar tillbaka!

    //henrik

    SvaraRadera